Как да съхраняваме мънистата си

За почистването на бижута със скъпоценни е необходима купа вода с няколко капки перилен препарат. След като сте носили бижутата, избърсвайте излишния грим и лосиони за тяло. Използвайте гладък парцал от 100% памук.

Органичните скъпоценни камъни, като перлите, коралите и кехлибарите, трябва да се бършат само с мека кърпа при почистване. Домашен уред за почистване с ултразвук може да се използва за рубин, сапфир и аметист, но не и за камъни като смарагд, тюркоаз и перла.

При почистване на бижутата чрез накисване трябва да внимавате да не са накиснати за прекалено дълго време, защото може да бъде повредена полировката на камъка.

Бижутата трябва да се съхраняват далеч от пряка слънчева светлина, защото много скъпоценни камъни като аметист, цитрин и опушен кварц могат да избледнеят. Необходимо е да се избягва бижутата да бъдат излагани на топлина или студ.
Не пръскайте бижутата си с парфюм!

Препоръчително е да не плувате с бижутата си. Хлорът във водата може да ги повреди.

Освен хлор и белина, денатурираният алкохол, терпентинът, ацетонът и амонякът също могат да нанесат поражения. Тези химикали могат да потъмнеят или дори да пробият повърхността на по-меките скъпоценни камъни.

Мънистата, от които са направени Вашите бижута, са податливи на влиянията на околната среда – Вашата кожа, слънчевата светлина, въздуха, влажността и киселината на въздуха могат да повредят повърхността на мънистата и да нарушат привлекателността им.

Comments

Вашият коментар